Czy kawa jest dobra dla Twoich zębów?

24 maja 2021

Wszystkiego najlepszego z okazji Narodowego Dnia Kawy!

Czy istnieje lepszy sposób na świętowanie Narodowego Dnia Kawy niż przekazanie kilku wspaniałych wiadomości na temat kawy? Ostatnie badania wykazały, że kawa z kofeiną oferuje wiele korzyści dla zdrowia jamy ustnej, w tym mniej płytki nazębnej i bakterii w jamie ustnej, jak również potencjał do powstrzymania poważnych zagrożeń dla zdrowia, takich jak rak jamy ustnej.

Kawa może pomóc zapobiegać rozwojowi bakterii

Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Federalny w Rio de Janeiro wykazało, że ziarna kawy robusta uprawianej w Wietnamie i Brazylii pomagają eliminować bakterie na zębach i zapobiegać tworzeniu się płytki nazębnej. Używając bakterii ze śliny, badacze hodowali płytkę nazębną na podarowanych fragmentach zębów pierwotnych. Kiedy zęby zostały wystawione na działanie ekstraktu z ziaren robusta, komórki bakterii zdawały się pękać, zmniejszając tym samym ryzyko nadmiernego gromadzenia się płytki nazębnej. Mniej płytki nazębnej przekłada się na niższe ryzyko próchnicy zębów, chorób dziąseł i innych problemów zdrowotnych jamy ustnej. Podczas gdy jest to wspaniała wiadomość dla nas, zapalonych kawoszy, niestety, regularne spożywanie kawy może nadal powodować przebarwienia zębów. (Czy to może być powód, dla którego wybielanie zębów jest tak popularne?)

Kawa może chronić przed rakiem jamy ustnej

Badanie przeprowadzone przez American Cancer Society w 2012 roku wykazało, że polifenole zawarte w kawie mogą również pomóc w ochronie przed rozwojem lub postępem raka jamy ustnej. Badanie to powiązało spożywanie więcej niż czterech filiżanek kawy zawierającej kofeinę dziennie z 49-procentowym obniżeniem ryzyka zgonu z powodu raka jamy ustnej/gardła. Choć w Stanach Zjednoczonych jest on mniej powszechny, rak jamy ustnej/gardła znajduje się w pierwszej dziesiątce nowotworów na świecie. Ponieważ kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, może to dać nam wszystkim jeszcze jeden dobry powód, aby cieszyć się naszą codzienną filiżanką kawy.

kawa

Złe wieści:

Zanim wszyscy zaczniemy świętować, jest jeszcze jedno zastrzeżenie dotyczące regularnego spożywania kawy, oprócz przebarwień zębów: kawa słodzona mlekiem lub cukrem może potencjalnie zniweczyć korzyści. Mleko zawiera zarówno cukier, jak i węglowodany, które niszczą szkliwo i zwiększają produkcję bakterii.

Dobra wiadomość:

Jeśli nie możesz przyzwyczaić się do goryczy czarnej kawy, nadal możesz czerpać z niej korzyści, zamieniając mleko na gęstą bitą śmietanę (która nie zawiera węglowodanów i bardzo małą ilość cukru) oraz zamieniając cukier na słodzik bez cukru, taki jak stewia lub Truvia®. Wszelkie przebarwienia, które pojawiają się z czasem mogą być łatwo i natychmiastowo skorygowane za pomocą Zoom!® - laserowego wybielania zębów w gabinecie.

Autor

Natalia Wójcik

Redakcja delasens.pl

To może Cię zainteresować