Uaktualnione etykiety żywieniowe ujawnią dodane cukry

24 września 2020

Chociaż cukier jest jedną z głównych przyczyn rozszerzania się talii i powiększania się ubytków zębowych, pozostaje na jednym z najczęstszych składników przetworzonej żywności. Nawet "dietetyczne jedzenie", takie jak batoniki proteinowe i napoje sportowe oraz "odżywcze" mogą zawierać więcej cukru niż dzienna działka zaproponowana przez American Heart Association, która wynosi 37,5 grama dla mężczyzn i 25 gramów dla kobiet. W szybko zmieniającym się, wygodnym stylu życia większości Amerykanów, po prostu nie mamy czasu na badania nad najzdrowszymi produktami. Na szczęście, dokonywanie świadomych wyborów staje się znacznie łatwiejsze z aktualizacją do etykiety faktów żywieniowych, które znamy od 20 lat.

Zgodnie z danymi naukowymi oraz wydanymi przez rząd wytycznymi żywieniowymi na lata 2015-2020, spożycie ponad 10 procent całkowitej dziennej ilości kalorii z dodatkiem cukru utrudnia prawidłowe odżywianie organizmu przy jednoczesnym zachowaniu limitów kaloryczności. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może również prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych, które mogą powodować przyrost masy ciała i ewentualną cukrzycę, atak serca, udar mózgu lub chorobę serca. Większość konsumentów zdaje sobie sprawę ze znacznej ilości dodawanego cukru w takich produktach, jak napoje bezalkoholowe, alkoholowe i słodycze, ale są zaskoczeni, gdy odkryją, ile cukru jest ukryte w takich produktach, jak sosy sałatkowe, sosy do makaronów, dżemy i woda smakowa.

Przeciętny Amerykanin z łatwością przekracza "zalecaną" ilość cukru dziennie, spożywając około 13 procent kalorii dziennie z dodatkiem cukru w takich źródłach jak te. Dzięki dodaniu linii "Added Sugars" do etykiety z faktami żywieniowymi, mamy nadzieję, że konsumenci staną się bardziej świadomi swojego spożycia cukru i wielkości porcji, dzięki czemu będą mogli podejmować bardziej świadome decyzje.

Inne aktualizacje zostaną wprowadzone do etykiety faktów żywieniowych i są oparte na danych naukowych, najnowszych badaniach żywieniowych i zdrowia publicznego, a także zaleceń żywieniowych z autorytatywnych źródeł, takich jak American Heart Association, American Academy of Pediatrics, Instytut Medycyny i Światowej Organizacji Zdrowia. W trosce o najlepsze zdrowie jamy ustnej i ogólne konsumenci powinni również monitorować spożycie węglowodanów, które w organizmie przekształcają się w cukier i z czasem mogą mieć takie same negatywne skutki w postaci cukru.

Autor

Michał Sowiński

Redakcja delasens.pl

To może Cię zainteresować