Jak bardzo kwaśna żywność uszkadza szkliwo zębów?

Większość z nas wie, że napoje gazowane są szkodliwe dla naszych zębów, ale czy wiesz, że niektóre owoce mogą być równie szkodliwe? Truskawki, jeżyny, winogrona, granaty oraz galaretki i dżemy owocowe mają wysoki poziom kwasowości. Kwaśne pokarmy nie wyrządzają znacznych szkód zębom, ale mogą tymczasowo osłabić lub zmiękczyć szkliwo, jeśli są zbyt stałe w Twojej diecie.
Oznaki erozji kwasowej
Erozja kwasowa może stać się problemem wraz z upływem czasu, dlatego tak ważne są regularne wizyty u dentysty. Gdy szkliwo zębów jest zmiękczone, istnieje zwiększone ryzyko, że z czasem będzie ono szczotkowane lub ścierane. Oto niektóre z najczęstszych oznak erozji kwasowej:
-
Zmiana kształtu, tekstury lub wyglądu zębów
-
Utrata jasności
-
Przejrzystość
-
Wrażliwość zębów
-
Przebarwienia
-
Wgniecenia na powierzchni żującej
Jeśli doświadczasz któregokolwiek z tych objawów, pamiętaj o wizycie u dentysty w celu podjęcia leczenia. Im wcześniej wykryta zostanie erozja kwasowa, tym lepiej.
Jak uniknąć erozji kwasowej
Ponieważ szkliwo jest najbardziej miękkie zaraz po spożyciu kwaśnych pokarmów i napojów, należy odczekać co najmniej godzinę przed szczotkowaniem zębów lub rozważyć szczotkowanie przed jedzeniem. Powinieneś również unikać płukania ust kwaśnymi napojami, takimi jak soda i lemoniada. Ponieważ sposób picia ma większy wpływ na zęby niż ilość wypijanego napoju, warto rozważyć picie tych napojów przez słomkę. Celem jest jak najmniejszy kontakt kwasów z zębami.
Które pokarmy są bardzo kwaśne?
Jeśli chodzi o kwaśne pokarmy, kluczem jest umiar. Zwróć uwagę na to, jak wyglądają Twoje zęby i jak się czują po zjedzeniu lub wypiciu czegoś kwaśnego. Jeśli pojawi się nadwrażliwość, zrób sobie przerwę od silnie kwasowych pokarmów. Zapoznaj się z poniższą listą, aby dowiedzieć się, które pokarmy i napoje są bardziej kwaśne od innych.
Wysoko kwaśne
Żywność: jeżyny, borówki, czereśnie, winogrona, żurawina, grejpfruty, limonki, cytryny, ananasy, maliny, truskawki, granaty, sok cytrynowy, pikle, sosy sałatkowe, ocet
Napoje: cydr jabłkowy, sok jabłkowy, sok żurawinowy, sok grejpfrutowy
Średnia kwasowość
Żywność: jabłka, figi, morele, nektarynki, mango, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, pomidory, zielone oliwki, pesto, rodzynki, miód
Napoje: Maślanka, sok pomarańczowy, czerwone i białe wino
Brak/niska kwasowość
Żywność: chleb żytni, pszenny i biały; ser cheddar i parmezan; jęczmień; fasola; karczochy; szparagi; awokado; brokuły; kapusta; kalafior; marchew; seler; kukurydza; ogórek; bakłażan; bataty; cukinia; czarne oliwki; masło orzechowe
Napoje: mleko, woda mineralna